TIPS FRÅN COACHEN UT TIPSAR!

Det goda föräldraskapet

I höstas bjöd Uppvidinge kommun in alla föräldrar i kommunen till kursen ”Det goda föräldraskapet” – ett projekt initierat av Statens Folkhälsoinstitut. Kursen, som arrangerades på tre orter i Uppvidinge under 2011, var mycket uppskattad och trots att projekttiden nu är slut väljer Uppvidinge kommun att fortsätta erbjuda föräldrakursen.

 Under våren kommer ”Det goda föräldraskapet” att arrangeras i Åseda och Lenhovda och finns det intresse blir det fler kurser även till hösten. Utbildningsledare Åse Adolfsson, Johanna Svensson och Jenny Lindell Bakke ser satsningen som positiv.
-Kursen ger både personlig utveckling och bra allmänbildning,  mycket av det vi lär ut går att applicera även i andra situationer och möten med människor – både barn och vuxna, menar Johanna och Jenny som, trots att de båda är utbildade pedagoger, upplever att de har fått många nya infallsvinklar, användbara nycklar och ett nytt, reflekterande förhållningssätt genom utbildningen.
Även höstens deltagande föräldrar är nöjda. Kursdeltagarna har varit både män och kvinnor i blandade åldrar. En del har gått som par och andra har gått själva.
Kursen ger inga pekpinnar och är pedagogiskt upplagd med tydliga exempel. Det handlar om att förstå vad barnen vill när de agerar på ett visst sätt samt att reflektera hur du är som person, vilket förhållningssätt du har och hur du agerar i vissa situationer – och hur det i sin tur påverkar barnen och omgivningen. Kursen bygger inte heller på belöning och bestraffning utan istället är det uppmuntran, diskussioner och förbättrad kommunikation som är grunden. Deltagarna lär sig att hantera konflikter på ett bättre sätt och att bli tydligare i sin kommunikation vilket gör att de kan agera på ett sätt som stärker barnens självkänsla, självförtroende, mod, ansvarskänsla och samarbetsförmåga. Det goda föräldraskapet är en kurs för alla som vill bli tryggare och mer aktiv i sin föräldraroll och som även vill vidga sina vyer och vidareutvecklas som person.

Även Jenny och Johanna har lärt sig mycket genom sin utbildning.
-Vems är problemet? Det är en mycket nyttig frågeställning som jag har anammat genom kursen. Och att använda ”pausknappen” när det kör ihop sig. Att stanna upp och reflektera över vad jag kan göra för att förändra istället för att bara reagera och agera på impuls och därmed kanske förstärka en ond cirkel, menar Jenny Lindell Bakke.
Johanna Svensson håller med om att pausknappen är ett viktigt redskap när du hamnar i en konfliktfylld situation.
-Pausa och fundera på vad den andra vill med sitt beteende, notera hur de beter sig vid tillsägelse och försök komma fram till vad de vill och hur du utifrån det ska agera i situationen. Det handlar mycket om att vara konsekvent och att kunna avdramatisera och klura på vad människor egentligen vill säga med sitt beteende, menar Johanna.