Varför är jag coach?
Mitt ledord för coachning är ”utveckling”. Det är där det börjar. Att ha känsla för en förändring, hitta viljan och motivationen att förändra och sedan går processen framåt mot utveckling.
Jag har flera års erfarenhet av arbete i förskolan och där är utveckling ett nyckelord. När man talar om barn är det en självklarhet att utvecklingen är central men vad händer när vi blir vuxna? Jag ser framgången i att aldrig sluta lära sig nya saker och aldrig sluta utvecklas. Och jag ser risker om man stannar i sin utveckling i takt med att åldern stiger. Dagarna bara går och går och man får inte ut speciellt mycket av dem, eller har jag fel? Det finns alltid något man kan utveckla eller något man vill förändra till det bättre.
Den svenska låtskrivaren och sångaren Olle Ljungström beskriver följande i sin text ”Kaffe och en cigarett”; ”Men jag kan vara stark, jag kan få allt. Jag kan sprida färg, jag kan regera. Men det blir nog en till kaffe och en cigarett.”
För mig innehåller den textpassagen grunden till förändring, utveckling och därmed coachning. Vi människor har så mycket kraft till förändring inom oss. Kraft som vi kan använda till utveckling, om vi vill, men det är så lätt att gå tillbaka till gamla vanor och bara ge upp. Så min uppmuntran till dig, ge inte upp. Känn efter vad det är du inte känner dig tillfreds med och arbeta dig framåt. Känns det skrämmande, svindlande, ensamt? Då kontaktar du en coach, du är inte ensam.
Vad ska man då välja för coach? Jag rekommenderar starkt en coach som är ansluten till Internationella Coachförbundet (ICF). Då vet du att du får en kvalitetssäkrad coach som har utbildning för coachning. Det finns olika nivåer på coacher beroende på vilka utbildningar de har och hur stor erfarenhet de har av coachning. Själv är jag på steg ett, Diplomerad coach – ACC. Min kollega, Lena, är på PCC-nivå (steg 3) och oss hittar du på Guldkanten.
Förutom kvalitet så ska du också anlita en coach du har förtroende för. Det spelar ingen roll hur bra man är som coach, om personkemin inte stämmer mellan coach och klient, så byt coach. Det är din tid och du som är central i din coachning. Jag har själv blivit coachad ett antal gånger och ibland fungerar det riktigt bra och ibland sämre. Mina erfarenheter säger att när min motivation är halvdan så blir det en halvdan coachning eller när coachen och jag inte förstår varandra. Då blir det inte heller bra. Processen stannar liksom av och det vill varken klienten eller coachen.
Jag har också erfarenhet och intresse av litteraturstudier vilket gör att jag gärna refererar mina tankar till texter av olika slag. För mig är det ett sätt att förtydliga det jag menar och det kommer jag använda i mina artiklar som förövrigt ska handla om olika händelser och känslor vi människor kan råka ut för. Min fascination av hur andra människor uttrycker sig är dock ett litet intresse jag använder för mig själv och i skriven text, när jag står i centrum. Aldrig i min coachning, då det är du, klienten som är i fokus.
Som avslutning för den här gången skall du få ett citat från Carina Solögas ”Vildmarkens språk”, det är apelsinträdet som ger budskapet ”Vågar du så vinner du. Det är dags att förändra tillvaron till det bättre. Optimism i alla lägen är ett bra utgångsläge.” Så glöm kaffet och cigaretten eller skjut åtminstone upp det tills du har gjort något så att du känner dig stark och har spridit lite färg någonstans. Du vet att du kan!
Jenny Lindell Bakke, dipl. coach ACC
GULDKANTEN
Uppvidinge Tidning – i brevlådan & på nätet