…
Modet bygger vi upp genom att ta itu med våra rädslor. Lite rädd ska man vara ibland för annars får man inte någon anledning att känna sig modig. Modet besitter alla människor men det som skiljer oss åt är vad som får oss att känna oss modiga. För någon kan det vara modigt att se en spindel medan en annan med lätthet kan hålla den i handen. För någon är ett bungyjump-hopp modigt medan någon annan tycker det är modigt att gå hem sent en kväll.
Det är inte händelsen i sig som är viktig utan vad som får dig att känna dig modig. Vad som får dig att trotsa rädslan och varför. Astrid Lindgren beskriver känslan av mod i Bröderna Lejonhjärta:
”Skorpan Lejonhjärta” sa Jonathan, ”är du rädd?”
”Nej… jo, jag är rädd! Men jag gör det ändå, Jonatan, jag gör det nu… nu… och sen blir jag aldrig mera rädd.”
Skorpan är rädd för att bli ensam kvar i Nangijala och det är han så rädd för så det blir hans drivkraft att trotsa rädslan för att hoppa nedför ett berg med storebror på ryggen. Han är rädd men gör det ändå och det är det som får Skorpan att känna sig modig. Han lyckades och kom till Nangilima tillsammans med sin bror. Skorpan vet också att har man trotsat rädslan en gång så har man övervunnit den.
Hur fungerar detta i verkliga livet för dig och mig? Skorpan säger ”och sen blir jag aldrig mera rädd”. Det kan fungera så men jag skulle vilja inflika att han nästa gång kommer att vara lite mindre rädd eftersom har gjort det en gång och lyckats. Som coach vet jag att de processer mina klienter går igenom behöver få ta tid. Små lyckade framsteg som är varaktiga är bättre än ett stort som inte är hållbart. Det är inte målet i sig som är viktigt utan resan dit. Om vi säger att du har som mål att springa en mil och ger dig ut på milsrundan första dagen så är risken att du misslyckas stor. Ditt mod och din självkänsla kommer att sjunka eftersom du inte klarade utmaningen. Om du däremot springer korta sträckor i början som du sedan ökar på är chansen större att du lyckas nå ditt mål. Ditt mod och din självkänsla stiger i takt med framstegen och du har anledning att ge dig själv beröm flera gånger innan du når det slutgiltiga målet.
Jag tror det är bra att utmana sig själv ibland, även i vuxen ålder. Det behöver inte vara stora händelser utan små till synes ganska enkla saker men det ska vara saker som du aldrig har gjort förut. Det kan vara modigt att ge någon en komplimang. Det kan vara modigt att säga sin åsikt. Det kan vara modigt att laga ett recept som man aldrig gjort och bjuda sina vänner på. Tänk efter vad du gör som är modigt, där du får tänja gränserna lite. Vad kan du göra som du aldrig har gjort förut? Har du någon längtan som inte förverkligas för att rädslan motar bort den? Stå på dig, var modig och hejda rädslan, den mår bra av att inte få allt för stort utrymme.
Fundera också på för vems skull du ska vara modig. Är det för att du vill eller för att någon annan har det kravet på dig eller den önskan av dig? Vad får du ut av det och är det värt prestationen? Om det inte känns okej för dig fundera på vad det är som gör det meningslöst och ta beslut utifrån det svaret. Ibland är det mer modigt att våga säga nej än att anta utmaningen. Om du känner att du får ut något av det och din insats är rimlig för dig och kan mota din rädsla, så önskar jag dig lycka till i din utmaning.
Jenny Lindell Bakke, dipl. coach ACC
GULDKANTEN
Uppvidinge Tidning – i brevlådan & på nätet