Äntligen är sommaren här! En helg med stekande sol och nära 30 grader bäddar för ett par lata, vilsamma dagar vid sjön eller under parasollet. Uppvidinge Tidning bjuder på två perfekta lunchtips för heta dagar!
Är det riktigt varmt ute är det få saker passar bättre till lunch än en yoghurtsoppa från sydeuropa och lite iskall vattenmelon till efterrätt. Ska du ta med dig matsäck till sjön får du ta med dig kylklampar och isbitar – eller byta ut soppan till en kall pastasallad.
Taratur – Kall yoghurtsoppa från Makedonien
1 liter yoghurt (gärna fetare, tjockare yoghurt som exempelvis grekisk eller turkisk)
2 gurkor
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 dl rapsolja
2-3 dl iskallt vatten
finhackad färsk mynta och persilja
hackad salladslök
salt och peppar
Alla måttangivelser är ungefärliga. Skala gurkan och dela på längden, skrapa ur kärnorna och finhacka gurkan. Blanda tillsammans med vitlök, salladslök och örter efter behag. Slå på yoghurt, vinäger och olja och späd med kallt vatten till önskad konsistens. Salta och peppra och låt vila i kylskåpet en stund. Servera med hackad salladslök och mynta samt eventuellt rostat, vitt bröd eller crostinis. Ställ fram en stor skål med bitar av iskall vattenmelon till efterrätt.
En underbart god och alldeles perfekt lunchsoppa för heta dagar!
Kall pastasallad
Koka valfri pasta, spola i kallt vatten och blanda runt med lite pesto.
Stekt bacon och bitar av grillad kyckling är gott i salladen om man vill göra den mer matig annars är den lika god vegetarisk. Blanda ned vad du har hemma, exempelvis ruccolasallad, rädisor, oliver, skivad rödlök och strimlade soltorkade tomater och fetaost – vill du friska upp salladen går det bra att ha lite tärnat äpple i salladen. Servera med baguette.